0
%
Přihlášení
E-mail Heslo

Společně k dobrovolnictví

Kino ve Žďáře nad Sázavou hostilo začátkem října konferenci s názvem Společně k dobrovolnictví a také přidružené workshopy na toto téma. Program, kterého se zúčastnilo více než padesát zájemců, uspořádal Kraj Vysočina společně s neziskovou organizací KOUS Vysočina. Určený byl dobrovolníkům, ale také například koordinátorům, kteří dobrovolnickou činnost zastřešují.
 
 „Dobrovolnictví umožňuje mladým lidem poznat, co by je v profesním životě naplňovalo. Mohou si vyzkoušet pracovat s dětmi, se seniory, sázet stromky, navštívit různá zařízení. Potkají inspirativní lidi a zároveň v nejrůznějších situacích poznávají sami sebe, což je v budoucnu lépe směřuje. Také proto bychom dobrovolnictví ve smyslu kontinuální práce měli více vpravit do škol,“ sdílela myšlenku Hana Hajnová, náměstkyně hejtmana, která nad akcí převzala záštitu. Její slova potvrdila studentka Tereza Kejvalová, která od střední školy dochází do Krajského centra integrace cizinců. To jí, lépe než škola, ukázalo, čemu by se chtěla věnovat.
Postupně se v několika diskuzních panelech představili například vedoucí Centra na podporu integrace cizinců pro Kraj Vysočina Lucie Škrdlová, výkonná ředitelka Národní asociace dobrovolnictví Stanislava Hamáková, zástupce neziskové organizace KreBul z Prachatic Jiří Gabriel Kalima, Radim Fiedler z F Pointu Jihlava a diskutovat přijeli také prezident asociace veřejně prospěšných organizací ČR Marek Šedivý nebo starosta Žďáru nad Sázavou Martin Mrkos: „Jsem tady proto, abych na domácí půdě načerpal inspiraci a zkušenosti profesionálů. Chtěli bychom ve městě přispět nezištně k tomu, aby byl svět lepší.”

Ve druhém panelu konference vystoupil Luidži Benda, který přes deset let hraje a zpívá seniorům v domovech. Je v penzi, ale zároveň se cítí užitečný. Největší odměnou mu jsou rozzářené úsměvy starších lidí, kteří se často nikam nedostanou a odpoledne s muzikou je pro ně zpestřením stereotypních dní. Své zkušenosti předali také Ivana Petrová a Milan Šustr, kteří pravidelně ve Žďáře nad Sázavou pravidelně pořádají tvořivé dílny pro děti se speciálními potřebami a jejich rodiče. Milan Šustr mimo jiného pravidelně organizuje fotokroužek pro osoby s handicapem v Domově Jeřabina.

 Druhý den patřil workshopům pro koordinátory dobrovolníků. Cvičili se v komunikaci, vzájemné spolupráci a v podpoře rozvoje dobrovolnictví ve společnosti.

Zástupci organizací sdružující dobrovolníky se shodli, že s celospolečenskými událostmi posledních let se jako společnost bez srdečných lidí neobejdeme. Dokládají to jak pandemie Covidu, tak uprchlická krize, tornádo na jižní Moravě nebo letošní povodně.

Tato tisková zpráva vznikla jako výstup projektu: „Rozvoj inovativních postupů v rámci sociální ochrany a prevence v Kraji Vysočina, registrační číslo CZ.03.02.02/00/22_006/0000537“. Na realizaci projektu byly poskytnuty finanční prostředky z OPZ+, který je spolufinancován Evropskou unií.

 

zdroj: https://www.kr-vysocina.cz/ foto: Filip Šustr a Lenka Požárová.

Jiří Gabriel Kalima15.10.2024